L’ordi és seleccionat i sotmès a un procés de germinació i torrat que s’anomena maltatge. El maltatge es completa amb uns 7 dies. S’utilitza també una petita quantitat d’arròs que dona lleugeresa a la cervesa (Damm i cerveses més comercials produïdes a gran escala). Per iniciar el procés, l’ordi es remulla amb aigua i a continuació es fa germinar el gra en caixes especials fent passar l’aire a través de la capa d’ordi. S’asseca i es torra durant el procés de maltatge. El producte final és el malt, utilitzat també pel whisky.
L’ordi és el cereal més utilitzat en l’elaboració de la cervesa, tot i així, el blat també és un ingredient en varis estils clàssics de cervesa com a Baviera, Berlín i Bèlgica. Depèn de la cervesa de que es tracti, el blat podrà ser cru o maltatjat.
Altres cereals: sègol, civada... No tots els cereals poden maltajar-se i al parlar d’una cervesa de malt s’entén que és de major qualitat ja que els seus ingredients són els millors. Hi ha l’excepció de moltes cerveses belgues d’excepcional qualitat que utilitzen tradicionalment blat sense maltajar. Segons l’estil de cervesa a elaborar s’utilitzarà un malt o un altre, que es diferencien amb el temps i temperatura a la que han estat maltejats (a mesura que aumenta temperatura serà més fosca).
L’aigua ha de ser pura, estèril i sense olors ni sabors estranys. Ingredient fonamental ja que a la majoria dels casos, fins el 90% de la cervesa és aigua.

El llevat transforma en alcohol i gas carbònic els sucres del most obtinguts en la primera etapa del procés d’elaboració. Tot i així, el llevat de cervesa no es considera una matèria primera ja que una vegada conclòs el procés de fermentació es torna a separar totalment de la cervesa. S’arriba a separar una i una altre vegada fins que s’esgota totalment.
Cada productor té els propis camps de cultiu de llevat que li donen a la cervesa unes característiques especials y diferents.
Determinaran el tipus de fermentació i per tan el tipus de cervesa (lager, ale o lambic).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada